Hopp til innholdet

Herpes

Tenk om du våkner en morgen og føler noe klør litt på leppen eller kanskje merker en merkelig prikking rundt kjønnsorganet. Du tenker kanskje det er ingenting å bekymre seg for, noe som vil forsvinne like fort som det kom. Men så, en dag eller to senere, oppdager du små, sviende blemmer på huden. Dette er et scenario mange kjenner seg igjen i, og det er ganske vanlig. Herpes er en av de vanligste virusinfeksjonene vi har, men likevel er det omgitt av mye usikkerhet og stigma. Herpes smitter lett ved sex, og du blir faktisk aldri kvitt det igjen. La oss derfor snakke litt om virusets smittemåter, symptomer og om hvordan man lever med det.

Herpes

Herpes skyldes infeksjon med herpes simplex virus (HSV), som eksisterer i to varianter: HSV-1 og HSV-2. Begge typer kan forårsake både munnherpes og kjønnsherpes. Herpes er utbredt i Norge, og over 80 % av befolkningen blir smittet med en av virusvariantene i løpet av livet. Flertallet av de smittede opplever aldri symptomer. Noen kan oppleve utbrudd en eller flere ganger i livet.

Slik smitter herpes

Herpes simplex-viruset smitter primært gjennom direkte hud-til-hud-kontakt, inkludert seksuell aktivitet som vaginalt, analt og oralt samleie. Smitte skjer når viruset overføres fra smittede hud- eller slimhinner til en partner. Dette kan skje både gjennom fysisk kontakt og kroppsvæsker som spytt og sekreter fra kjønnsorganene.

Under seksuell aktivitet, da spesielt ved ubeskyttet sex, er det økt risiko for overføring av viruset. Selv om herpes kan smitte selv når ingen symptomer er til stede, er risikoen for smitte spesielt høy når et aktivt utbrudd med synlige sår eller blemmer pågår.

Bruk av kondom kan i stor grad redusere risikoen for smitte, men siden herpes også kan smitte fra områder av huden som ikke dekkes av kondomet, er beskyttelsen ikke fullstendig. Dette understreker viktigheten av å diskutere seksuell helse og herpesstatus med partnere, spesielt hvis en av partene har kjent herpesinfeksjon.

Kryssmitte, hvor viruset overføres fra ett område av kroppen til et annet, er også en risiko. For eksempel, kan en person med munnherpes (ofte HSV-1) smitte partnerens kjønnsområde under oralsex, og omvendt kan HSV-2 fra kjønnsområdet smitte til munnen. Slike tilfeller har blitt mer vanlige med endringer i seksuelle vaner, inkludert økningen i oralsex.

Selv om herpessmitte ofte er forbundet med seksuell aktivitet, kan viruset også smitte i ikke-seksuelle situasjoner, som gjennom deling av mat og drikke, kyssing, eller ved kontakt med infiserte overflater. Særlig gjelder dette HSV-1, som ofte smitter i barndommen.

Symptomer på herpes

Symptomene på herpes kan variere betydelig. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan ha utbrudd av smertefulle blemmer og sår, spesielt rundt kjønnsorganene, lårene eller baken. Andre vanlige symptomer er kløe, prikking, smerte eller brenning rundt det berørte området. Ved første utbrudd kan noen oppleve tilleggsplager som lett feber eller hodepine. Selv om de første utbruddene kan være intense, blir senere utbrudd ofte mildere.

Behandling av herpes

Det finnes ingen kur for herpes, men det er effektive behandlinger for å håndtere symptomene og redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd. Antivirale medisiner som aciklovir og valaciklovir er standardbehandlinger. Disse medisinene virker ved å hemme virusets evne til å formere seg, noe som reduserer varigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd. Ved første utbrudd er det viktig å starte behandlingen så tidlig som mulig for optimal effekt. Ved tilbakevendende utbrudd kan tidlig behandling bidra til å forhindre fullstendig utvikling av symptomer. Lokalbedøvende midler som lidocain gel kan brukes for å lindre smerte direkte på sårene. Dersom man klør på blemmene med fingrene risikerer man å tilføre uønskede bakterier ned i såret, og kan dermed forverre tilstanden. Det er derfor bedre å bedøve området og la det være i fred for mekanisk påvirkning.

Risiko

Mens herpes i de fleste tilfeller er en forholdsvis mild tilstand, kan det ha alvorligere implikasjoner for visse individer. For gravide kvinner kan et herpesutbrudd nær fødselen medføre risiko for overføring til barnet, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for nyfødte. Personer med svekket immunforsvar, som de med HIV eller de som gjennomgår kreftbehandling, kan oppleve alvorligere symptomer og bør søke medisinsk hjelp ved herpesutbrudd. Langsiktige psykologiske effekter, som angst og stress knyttet til å leve med en kronisk tilstand, er også relevante aspekter. Stadige utbrudd kan fort oppleves problematisk med hensyn til sexlivet.

Forebygging

Forebygging og håndtering av herpes krever en bevisst tilnærming. Bruk av kondom under seksuell aktivitet kan redusere risikoen for overføring betydelig, men det gir ikke fullstendig beskyttelse ettersom viruset kan smitte fra hudområder som ikke dekkes av kondomet. En åpen dialog med ens seksualpartnere er viktig for felles beskyttelse. Personer med hyppige utbrudd kan vurdere profylaktisk bruk av antivirale medisiner for å redusere hyppigheten av utbrudd. Å være oppmerksom på de tidlige tegnene på et utbrudd og unngå seksuell kontakt under aktive utbrudd er også viktige tiltak.

Psykologiske og sosiale konsekvenser av smitte

Å leve med herpes kan innebære både psykologiske og sosiale utfordringer. Mange opplever følelsesmessige reaksjoner som angst og skam, spesielt i forbindelse med stigmaet rundt seksuelt overførbare infeksjoner. Det er viktig å ta disse følelsene på alvor, og eventuelt søke støtte og hjelp hvis nødvendig. Ta kontakt med fastlege dersom du opplever hyppige utbrudd og at dette går ut over livskvaliteten din.

Et par kysser intimt

Beskytt deg selv, og ta hensyn til dine partnere

Selv om herpes er en livslang tilstand, kan den håndteres effektivt med riktig behandling og forebyggende tiltak. Bruk kondom ved skifte av sexpartner og ved tilfeldig sex. Bruk også kondom med fast partner dersom du har et pågående utbrudd.

Husk også at dersom din partner plutselig får utbrudd av herpes nedentil etter mange års samliv så betyr ikke det at han eller hun har vært utro. Viruset ligger latent i kroppen, og kan faktisk blusse opp etter mange års dvale. Det smitter også på mange måter, så hvem som helst kan bli smittet.

Referanser

www.helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/herpes-underliv/

www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/herpes/

Les mer om seksuell helse

Forfatterprofil

John Peter Ingarden
John Peter Ingarden
John Peter Ingarden er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helse. Han har jobbet innen helse siden 2007 og har erfaring som terapeut fra flere deler av norsk helsevesen.

Ingarden har kompetanse innenfor seksuell helse og seksuelle miljøer i Norge.

Som forfatter på snakkomsex.no skriver han primært om seksuell helse, swinging, BDSM og psykisk helse.