Hopp til innholdet

Mai er årets onanimåned

Onani: Kvinne ligger på sengen med en vibrator etter å ha onanert.

Mai er her, og med den kommer feiringen av egennytelse under den internasjonale onanimåneden. Onanimåneden er en årlig begivenhet, og har som mål å normalisere og avstigmatisere onani, og å fremme seksuell helse og velvære.

Den internasjonale onanimåneden er et globalt initiativ som finner sted hver mai for å oppmuntre til åpne diskusjoner om onani, øke bevisstheten om helsegevinstene og bryte ned de samfunnsmessige tabuer rundt det. Det er en tid for å understreke viktigheten av selvutforskning, selvaksept og forståelse av sin egen kropp.

Feiringen fører med seg arrangementer, workshops, nettdiskusjoner og kampanjer i sosiale medier, verden rundt. Det oppfordres til å utforske sin seksualitet, lære om kroppen sin og omfavne onani som en naturlig og sunn del av den menneskelige seksualitet.

Ordet onani

Ordet “onani” kommer fra latin “onanismus” og gresk “ονανισμός” (onanismos), som igjen stammer fra den bibelske figuren Onan i det gamle testamentet. Onan nevnes i Første Mosebok, der han nektet å oppfylle sin plikt som svoger ved å gi sin avdøde brors kone en etterkommer. I stedet “sølte han sæden på jorden” for å unngå å få barn med henne. Dette førte til at Gud straffet Onan med døden.

Ordet “onani” har siden blitt brukt som en generell betegnelse for masturbasjon, til tross for at handlingen beskrevet i Bibelen ikke er det samme som masturbasjon i dagens forståelse.

Slik oppstod onanimåneden

Opprinnelsen til den internasjonale onanimåneden kan spores tilbake til 1995, da Dr. Joycelyn Elders fikk sparken for å ha foreslått at onani burde inkluderes i amerikanske seksualundervisningsprogrammer som et trygt og sunt alternativ til mer risikofylt seksuell atferd. Denne oppsigelsen utløste forargelse og førte til opprettelsen av “National Masturbation Month” i USA. Initiativet kom fra det San Francisco-baserte sexleketøyfirmaet Good Vibrations.

Gjennom årene skjøt initiativet fart, og spredte seg til andre land. Til slutt utviklet det seg til den internasjonale onanimåneden. Feiringen har kommet langt siden starten, med utallige organisasjoner, seksualveiledere og talsmenn som har sluttet seg til bevegelsen, med mål om å utfordre negative oppfatninger rundt onani og fremme seksuell helse og velvære.

Helsebringende onani

Onani har en rekke helse- og velværefordeler som påvirker for både fysisk og mental velvære.

Stressreduksjon og avslapning:

Onani utløser frigjøring av endorfiner, kjent som “feel-good”-hormonene, som bidrar til å redusere stress og fremme avslapning. Disse endorfinene er naturlige humørløftere og smertestillende, og bidrar til en følelse av velvære og ro. De fleste voksne har fått kjenne på roen og tilfredsheten etter å ha fått orgasme. I en stresset hverdag med krav, forventninger og bekymringer har denne roen en positiv effekt på kroppen.

Forbedret søvnkvalitet:

Avslappingen og hormonelle endringer som oppleves under og etter onani kan føre til bedre søvnkvalitet. Orgasmer er kjent for å frigjøre et hormon som heter prolaktin, som hjelper til med å fremme søvnighet og hjelpe individer med å sovne lettere. (Forskning har for øvrig vist at samleie har enda større hormonell effekt enn det onani har).

Forbedret seksuell funksjon:

Gjennom onani lærer vi å bli bedre kjent med vår egen kropp, hvordan den fungerer og reagerer på forskjellige typer stimuli. Vi lærer hva som føles godt, og om våre egne preferanser. Denne selvbevisstheten kan lede til bedre seksuelle opplevelser også sammen med partnere. Det er nyttig for begge parter at man vet hva man liker.

Forebygging av prostatakreft

For menn så er regelmessig ejakulasjon knyttet til en lavere risiko for prostatakreft.

Lindring av menstruasjonssmerter

For de som har menstruasjon, så kan onani gi lindring av menstruasjonssmerter og ubehag. Endorfinene som frigjøres under orgasme kan bidra til å lindre smerte, mens muskelsammentrekningene som oppleves under en orgasme også kan lindre spenninger i bekkenregionen.

Forsterket immunsystem:

Forskning har vist at onani kan ha en positiv innvirkning på immunsystemets funksjon. Seksuell opphisselse og orgasme fører til en økning i visse hormoner og nevrotransmittere, som oksytocin og dopamin, som kan øke immunforsvaret og bidra til generell helse.

Sexleketøy: Ikke bare for kvinner

Historisk sett har markedet for sexleketøy hovedsakelig vært rettet mot kvinner, med en rekke vibratorer, dildoer og andre nytelsesprodukter designet for kvinnelig nytelse. Vibratoren er nok det sexleketøyet som har bidratt til flest kvinnelige orgasmer I verden. (Les om vibratorens historie her).

Leketøy rettet mot menn har i mange år hatt et mindre fokus. Man har imidlertid sett et betydelig skifte i sexleketøyindustrien de siste årene, med fremvekst og økende popularitet av diverse sexleketøy beregnet for menn.

Onanimåneden i Norge

I Norge feires den internasjonale onanimåneden med en rekke initiativer rettet mot å fremme seksuell helse, velvære og selvfornøyelse. En av de mest synlige måtene vi feirer onanimåneden i Norge på, er gjennom nettplattformer og sexleketøyforhandlere. Mange norske nettbutikker for sexleketøy bidrar til å øke bevisstheten ved å publisere artikler om temaet onani. Disse artiklene trekker frem fordelene med onani, og gir tips om forskjellige teknikker og anbefalinger om sexleketøy. Mange av de norske nettbutikkene for sexleketøy har også salg og kampanjer på onani-leketøy.

Vi feierer egennytelse og onani

Snakkomsex.no deltar med stor glede i feiringen av den internasjonale onanimåneden. Vi syns at sex og onani er temaer som vi burde kunne snakke mer åpent, ærlig og avslappet om. Med åpenhet kan vi bidra til å bryte ned stigma og tabuer rundt onani, og jobbe mot et mer åpent, inkluderende og sex-positivt samfunn.

Onani er en normal, sunn og ufarlig aktivitet som de fleste av oss bedriver, I forskjellig grad. Det å nyte seg selv er deilig og flott, og er absolutt ikke noe man burde føle skam over.

Hurra for onanimåneden! Og hurra for de andre flotte tingene som har skjedd i mai måned opp gjennom årene!

Forfatterprofil

John Peter Ingarden
John Peter Ingarden
John Peter Ingarden er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helse. Han har jobbet innen helse siden 2007 og har erfaring som terapeut fra flere deler av norsk helsevesen.

Ingarden har kompetanse innenfor seksuell helse og seksuelle miljøer i Norge.

Som forfatter på snakkomsex.no skriver han primært om seksuell helse, swinging, BDSM og psykisk helse.
Seneste artikler

Legg igjen en kommentar