Hopp til innholdet

Prematur ejakulasjon: Årsaker og løsninger

Mann som får prematur orgasme.

Prematur orgasme, eller for tidlig utløsning, er en tilstand der en person opplever orgasme og utløsning før ønsket tidspunkt. Dette kan skje for alle, og det er spesielt vanlig første gang man har sex eller ved sex med en ny partner. Det kan imidlertid også forekomme hos de som har hatt sex med samme partner over lengre tid. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på årsakene, konsekvensene og mulige løsninger for prematur orgasme.

Årsaker til prematur orgasme

Å komme for tidlig en eller to ganger oppleves kanskje ikke som et problem, men dersom det skjer flere ganger, kan det føre til uro eller stress. Årsakene til prematur orgasme kan være mange og sammensatte. Noen ganger kan det være tilfeldig, og det er ikke alltid enkelt å vite hva som utløser problemet. Noen mulige årsaker er:

Psykologiske faktorer

Enkelte eksperter mener at tidlige seksuelle opplevelser kan skape et mønster som kan være utfordrende å endre senere i livet. Vansker med å oppnå ereksjon kan også bidra til å utvikle et mønster preget av rask utløsning. Usikkerhet eller angst i seksuelle situasjoner kan også spille en rolle.

Biologiske faktorer

Selv om biologiske årsaker er sjeldnere, kan en rekke faktorer bidra til prematur orgasme, som for eksempel: Hormonelle ubalanser, nevrologiske sykdommer eller lidelser i urinveiene, samt skader i bekkenområdet. Visse medisiner eller bruk av narkotika kan også ha innvirkning på utløsningstidspunktet. En biologisk årsak er mest sannsynlig dersom problemet har vært til stede gjennom hele livet (primær prematur ejakulasjon). [Referanse: nhi.no]

Konsekvenser av prematur ejakulasjon

Seksuell tilfredsstillelse: Når en person opplever prematur ejakulasjon, kan det føre til at både den som opplever det, og partneren, får redusert seksuell tilfredsstillelse. Dette kan påvirke parforholdet negativt hvis man ikke snakker om det eller forsøker å finne felles løsninger på problemet.

Prematur ejakulasjon fører ofte til frustrasjon for begge parter. Den som opplever problemet, kan kjenne på skuffelse og stress over manglende kontroll. Partneren kan på sin side bli frustrert over manglende seksuell tilfredsstillelse, og kanskje misforstå situasjonen som mangel på interesse eller innsats.

Den som opplever prematur ejakulasjon, kan få redusert selvtillit og et dårligere selvbilde på grunn av problemene med seksuell ytelse. Dette kan igjen føre til en ond sirkel, der stress og prestasjonsangst forverrer problemet ytterligere.

Det kan være utfordrende for noen å snakke åpent om prematur ejakulasjon med partneren sin. For mange menn er det et svært privat og sårbart tema. Likevel er det viktig for relasjonen å kommunisere åpent og ærlig, gi støtte til hverandre, og å søke profesjonell hjelp hvis problemet vedvarer. Å jobbe sammen som et team for å finne løsninger og overvinne problemet kan styrke forholdet og bringe paret nærmere hverandre, både på et seksuelt og emosjonelt plan.

Dersom prematur ejakulasjon ikke blir adressert og håndtert, kan det føre til at paret opplever en gradvis følelsesmessig avstand fra hverandre. Dette kan svekke båndet mellom dem og føre til at de vokser fra hverandre på et emosjonelt plan.

Løsninger og tips for å håndtere prematur ejakulasjon

Heldigvis finnes det flere løsninger og tips som kan hjelpe deg med å håndtere prematur orgasme:

Bruk kondom:

Kondomer kan redusere følsomheten, noe som kan hjelpe deg å holde ut lenger. Det finnes også kondomer med lett bedøvende krem på innsiden.

Onanere før samleie:

Onanere til utløsning før selve samleiet kan redusere spenningen og gjøre at det tar lenger tid før utløsningen kommer.

Bedøvende gel:

Kjøp Xylocain, en bedøvende gel som fås på apoteket. Påfør litt på penishodet før samleie eller annen stimulering. Vær forsiktig med mengden, så du ikke påfører for mye, da dette kan føre til at penis mister ereksjonen en liten stund.

Utforsk andre seksuelle aktiviteter før samleie:

Prøv å gi og få munnsex, bli onanert eller onanere partneren din før samleie. Dette kan bidra til å redusere spenningen og forlenge samleiet.

Tren bekkenbunnsmuskulaturen:

Øvelser som styrker bekkenbunnsmuskulaturen kan gi bedre kontroll over utløsningen. Du kan trene musklene ved å vippe penis opp og ned når du har ereksjon, ved hjelp av knipeøvelser. Husk at du må øve over en lengre periode for å oppnå effekt.

Start og stopp teknikken:
  • 1. Påbegynn den seksuelle aktiviteten som normalt, til du kjenner at klimakset nærmer seg.
  • 2. Stopp stimuleringen fullstending, og klem på penis like under penishodet. Oppretthold trykket i noen sekunder, helt til trangen til å ejakulere avtar.
  • 3. Vent omtrent 30 sekunder før du fortsetter med sexen. Penis kan nå føles mindre erigert, men du vil raskt få tilbake full ereksjon.
  • 4. Hvis du på nytt kjenner at en tidlig utløsning nærmer seg, gjenta prosedyren. Repeter dette tre-fire ganger (eller ca 10 minutter) før du tillater deg selv å ejakulere.
  • Start-stopp-teknikken kan du gjerne bruke også når du onanerer.
Kommuniser med partneren din:

Å snakke med partneren din om situasjonen kan redusere stresset du føler og hjelpe deg med å slappe mer av. En forståelsesfull og støttende partner kan gjøre en stor forskjell i håndteringen av prematur orgasme.

Medikamentelle tiltak:

Enkelte antidepressiva benyttes i behandlingen av prematur orgasme, fordi forsinket utløsning er en av de kjente bivirkningene. Selv om disse legemidlene ikke nødvendigvis er godkjent spesifikt for dette formålet, er det anerkjent at de kan anvendes. Det kan være nødvendig å eksperimentere med ulike typer medikamenter og doser for å finne den rette løsningen. Vanligvis er det tilstrekkelig å innta medisinen noen timer før samleie. I andre tilfeller kan det være hensiktsmessig å ta medisinen fast. Disse medisinene er reseptpliktige, de kan ha bivirkninger, og forhold ved din psykiske eller kroppslige helse kan i noen tilfeller gjøre bruken av dem risikofylte. Ta derfor aldri slike medikamenter annet enn etter avtale med lege.

Når alt annet feiler: Tilfredsstill partneren din på alternative måter.

Dersom du til tross for innsats og bruk av teknikker ikke klarer å holde orgasmen tilbake så behøver ikke det å være slutten på sexen. Dersom partneren din ikke føler seg ferdig og tilfreds så fins det andre måter å tilfredsstille enn å penetrere. Bruk av hender og fingre, tunge, strap-on eller andre sexleketøy kan være gode hjelpemidler når uhellet først er ute. Så blir forhåpentlig vis begge mer tilfredse.

Når bør du søke profesjonell hjelp?

Hvis du har prøvd disse tipsene og fortsatt opplever prematur orgasme som et vedvarende problem, så kan det være lurt å søke profesjonell hjelp. En sexolog eller en annen fagperson med erfaring innen seksuell helse kan hjelpe deg med å finne årsaken til problemet og gi veiledning om behandling og teknikker som kan forbedre seksuell ytelse og tilfredsstillelse.

Noen ganger kan veiledning av både deg og din partner være nyttig.

Flere ressurser om samme tema

Kommer for tidlig – Sex og samfunn

For tidlig utløsning – Norsk helseinformatikk

Kommer for fort – RFSU

Seksuell dysfunksjon hos menn – Tidsskriftet.no

Legemidler – Tidsskriftet.no

Forfatterprofil

John Peter Ingarden
John Peter Ingarden
John Peter Ingarden er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helse. Han har jobbet innen helse siden 2007 og har erfaring som terapeut fra flere deler av norsk helsevesen.

Ingarden har kompetanse innenfor seksuell helse og seksuelle miljøer i Norge.

Som forfatter på snakkomsex.no skriver han primært om seksuell helse, swinging, BDSM og psykisk helse.
Seneste artikler