Hopp til innholdet

Hvorfor faker damer orgasme i 2022?

  • av
bilde av elskende par i sengen

Og vil menn egentlig vite det?

At en del kvinner later som de oppnår orgasme er et faktum som menn helst ikke ønsker å ta inn over seg. For mannen så går slike erkjennelser gjerne på selvsikkerheten løs. Følelsen av utilstrekkelighet gnager seg innpå. Hvorfor faker hun? Har hun gått lei av meg? Har hun funnet en annen? Er hun utro? Har jeg for liten tiss? Er det pappamagen? Når begynte hun å fake? Har hun alltid gjort det? Faket hun med tidligere partnere også, eller bare med meg? Spørsmålene kommer ramlende som på en snor, og magen knyter seg. Dette vil man ikke forholde seg til. Hvorfor faker damer orgasme?

Hva er egentlig årsaken? Spørsmålet er blitt stilt, og forskning har gitt noen svar. Konklusjonene er nok litt selvsagte for mange av oss. Og kanskje både litt trist og litt flaue.

I stedet for å stikke hodet i sanden og late som alt er bra, så skal vi her gå litt inn på mulige årsaker og motivasjoner kvinner har for å fake orgasme.

This poll has ended (since 11 months).

Faker du orgasme?

Aldri!
60.00%
Nesten alltid
20.00%
Noen ganger
10.00%
Ofte
10.00%
Sjelden eller veldig sjelden
0.00%

Er du dame eller mann?

Dame
60.00%
Mann
40.00%
Bilde av banan og grapefrukt. Hvorfor faker damer orgasme

ㅤ ㅤ ㅤ ㅤ

Dette sier forskningen

I en forskningsartikkel som ble publisert i forskningstidsskriftet “Sexual Medicine” i oktober i år tok forskerne for seg 360 ungarske kvinner som alle hadde rapportert at de faket orgasme innimellom. Kvinnene gav sine fortrolige forklaringer på hvorfor de velger å fake, og forskerne satt det hele i system, med statistikk og grafer og beregninger.

I fjor så publiserte NRK P3 en artikkel om samme tema på nettsidene sine. NRK hadde den gangen intervjuet 1000 norske kvinner. 2-5% av de 1000 kvinnene svarte at de ofte eller alltid later som om de får orgasme. Undersøkelsen viste at det var de yngste kvinnene som hyppigst faket. 90 av kvinnene i NRK sin undersøkelse svarte også på hvorfor de faket orgasme. Svarene varierte selvsagt, men handlet svært ofte om egen usikkerhet, om å innfri partneren sin forventning, og å unngå skuffelser og ubehagelige situasjoner.

Forskerne i artikkelen fra Sexual medicine (Krisztina Hevesi et al. 2022) har langt på vei bekreftet dette. Forfatterne skriver (oversatt) at det ble identifisert en helt klar sammenheng mellom hvor fornøyd man var med forholdet, samt grad av orgasmevansker på den ene siden, og faking av orgasmer på den andre siden.

Det som var bindeleddet mellom faktorene, var kvinnenes følelse av usikkerhet.

Med andre ord: Usikre kvinner var mer misfornøyde med forholdet, hadde større vansker med å oppnå orgasme, og faket oftere orgasmer.

Konklusjonen stemmer svært godt med det som kom fram i NRK sin undersøkelse.

Men hva er så konsekvensene av å fake orgasme? Og hvorfor faker modne kvinner sjeldnere enn unge kvinner?

Slutt å fake!

Å fake orgasme er bare å feie ting under teppet. Å late som at alt er bra. Mannen er like happy på soverommet som før, og damen er like frustrert. Og sånn kommer det til å fortsette å være også, helt til ett eller annet eksploderer. For seksuell frustrasjon og misnøye drar vi jo gjerne med oss inn i resten av samlivet også. Å fake er ingen ting annet dysfunksjonell unngåelsesatferd.

Etter hvert som årene går så oppdager nok flere og flere hvor baklengs det faktisk er å drive og opprettholde denne fasaden. De fleste som har litt flere år bak seg har etter hvert gått lei av å spille skuespill, og å være frustrert og utilfredsstilt. Man har lært at ingen ting kommer av seg selv. I dobbel forstand. Dersom vi ikke sier ifra, dersom vi ikke er ærlige med partneren vår, ja da er det dumt å forvente at han skal endre på noe. Han er jo lykkelig uvitende.

Vi må altså lære oss å si i fra. Vi må lære oss å være ærlige med partneren vår. Og oss selv. Kanskje må vi til og med tørre å være litt kravstore? I snitt så har menn lettere for å komme enn det kvinner har. Da krever det litt mer for at begge parter for skal “få det til”. Sånn er det bare, og det skal man ikke behøve å være flau over.

Det at vi etter hvert blir bedre kjent med kroppen vår, hva vi liker, hva som funker, hva vi tenner på og så videre, det hjelper nok også på. Alder bringer ikke bare med seg ulemper. Det bringer med seg erfaring og kunnskap også. Kunnskap om seg selv.

De fleste av oss lærer også å bli tryggere på oss selv med årene. Til tross for at rumpe og pupper siger, så blir vi etter hvert flinkere til å tro på oss selv, og flinkere til å kreve vår rett. Vi tillater oss kanskje lettere å sitere den velkjente reklamen: “Because I deserve it!”

Noen råd fra sengekanten

Til alle damer:

Snakk med partneren din. Vær ærlig på hva du liker. Vær ærlig på hva som funker for deg, og hva som faktisk skal til.

Lek med deg selv. Bli kjent med kroppen din. Vit hvordan den responderer.

Stol på at du er bra nok, og at du fortjener samme nytelse som han gjør.

Eksperimenter sammen med partneren din. Finn ut hva som funker for dere to sammen. Forklar han at du trenger tid.

Ikke stress med å komme i mål! Fokuser heller på nytelsen. På det som pirrer, det som gjør deg kåt. Vær her og nå, i stedet for å rushe mot klimakset.

BIlde av dame. Hvorfor faker damer orgasme
Bilde av mann. Hvorfor faker damer orgasme.

Til alle menn:

Om dere ønsker å vite det (eller ikke):

Ja, dere blir faktisk lurt! Ganske ofte. Hvis vi ofte virker en smule uinteressert, hvis vi aldri klager på å være utilfredsstilt, aldri sier vi vil ha mer, sjeldent ber om noe i sengen, hvis vi fort blir kleine, unnvikende og diffuse når sex er samtaletema, hvis vi ikke snakker med deg om hva vi liker og hvordan, hvis vi aldri sier vi vil ha mer… Da kan det hende vi bør ta en prat…

Har du derimot en partner som blir dritsur når du kommer for tidlig, som klager høylytt om hun ikke kommer. Eller som av og til er litt misfornøyd med at orgasmen var litt flat. Eller irriterer seg over at kroppen hennes søren ta ikke “får det til” etter en superslitsom dag.
Da har du antakelig en dame som er ærlig med deg, og som faktisk nyter sexen, og som har virkelige klimaks.

Hvis du spør meg “Kom du?”. Så kan det hende du får et ærlig svar. Eller ikke… Det er jammen ikke godt å vite. Spør meg gjerne. Men still det riktige spørsmålet! Hva liker jeg egentlig? Er det noe du kan bli flinkere på , endre eller justere? Hva fungerer best for meg? Deg? Oss? Fortell meg i klar tale at du ønsker instrukser og tilbakemeldinger underveis! Fortell meg at det er viktig for deg at jeg har det bra, og at du tåler å høre hva som kan være enda bedre enn det du allerede gjør. Da, kanskje, tør jeg å snakke åpent.

Når du omsider har fått lirket litt sannhet ut av meg, da er det bare å sette i gang og øve. Ingen er ekspert på alt. Og ingen kvinne er lik. Spør, juster, og spør på nytt. Selv om du kanskje tenker at du er kjempeflink og erfaren. For jeg fungerer ikke som deg. Og jeg fungerer ikke som eks’en din. Jeg er ikke hun dama på film. Jeg er faktisk bare meg, og jeg sliter ærlig talt litt med å komme. Det er ikke alltid jeg får det til. Det kan være frustrerende, men greit nok. Sånn er det bare. Jeg kan leve med det. Men jeg blir veldig glad om du vil legge litt ekstra innsats i å hjelpe meg å bikke over. Gi meg tid. Hjelp meg til å føle meg trygg. Ikke stress meg, og ikke forvent for mye av meg. Snakk meg meg. Spør meg. Og spør meg på nytt. Og når jeg ber deg om å justere noe, da må du gjerne skryte av meg. Hvor flink jeg er til å si ifra.

Så får du, kanskje, se sider av meg som du ikke visste jeg hadde.

ㅤ ㅤ

Referanse:

Motives that Mediate the Associations Between Relationship
Satisfaction, Orgasmic Difficulty, and the Frequency of Faking
Orgasm (Krisztina Hevesi, PhD, Zsolt Horvath, PhD, Eszter Miklos, MS, Dorottya Sal, MS,
and David L. Rowland, PhD, 2022) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2050116122000836

Legg igjen en kommentar