Hopp til innholdet

Indonesia gjør utroskap straffbart

  • av
indonesian woman looking at guy in public. Indonesia gjør utroskap straffbart.

Å ha sex før ekteskapet, å ha sex utenfor ekteskapet og å leve sammen, uten å være gift, har blitt kriminalisert som en del av en omfattende juridisk omveltning. Indonesias parlament godkjente den nye lovgivningen i desember. Med det gjør altså Indonesia utroskap straffbart. Lovendringen påvirker 275 millioner mennesker.

Indonesia er det mest folkerike landet i verden som har gjort utroskap ulovlig, selv om andre stater rundt om i verden også har gjort utenomekteskapelig sex til en forbrytelse. Land som styres av islamsk lov, som for eksempel Saudi-Arabia og Somalia, forbyr også dette. Kurositet: Utrolig nok er utroskap også ulovlig i 21 amerikanske stater. Selv om loven ikke håndheves. I 2015 avkriminaliserte Sør-Korea utroskap, og India fulgte etter i 2018.

YouTube player
(Nyhetsinnslag fra BBC på YouTube)

Kritikere mener at endringene vil begrense individuelle friheter, ramme menneskerettigheter, fremme religiøs fundamentalisme, og de hevder at myndighetene uansett ikke har noe å gjøre med å blande seg inn i hva som foregår på folks soverom.

Tilhengere sier imidlertid at landet rett og slett frigjør seg fra «den koloniale straffeloven vi har arvet» og loven vil føre til mer moralsk oppførsel blant innbyggerne.

Den nye straffeloven, som kriminaliserer sex før ekteskap og utenom ekteskap, og samliv mellom ugifte par har vært kontroversiell, men fikk likevel flertall av stemmene fra lovgiverne. Endringene ble gitt klarsignal til tross for advarsler fra næringslivet om at den nye straffeloven kan skade Indonesias image, turistnæringen og næringslivets investeringer i landet.

Indonesia gjør utroskap straffbart

At Indonesia gjør utroskap straffbart kritiseres av menneskerettighetsgrupper. Man mener at de opptrer «moralpoliti», ifølge det franske pressebyrået AFP, og beskrev det som et kalkulert inngrep mot sivile friheter. Det er uansett tydelig at Indonesia her beveger seg bort fra liberaliserende tendensenser.

Så vidt snakkomsex.no har fått satt oss inn i saken, så handler den nye loven om mange flere ting enn det å regulere folk sitt sexliv. Så vidt vi forstår så blir det også ulovlig å kritisere presidenten eller regjeringen. I en kommentar fra en indonesisk mann, hevdes det at det også blir forbudt å vise prevensjonsutstyr til et barn, selv for pedagogiske formål, som for eksempel kondomer.

Andre steder i kommentarfelt så blir “risikoen” ved å ha utenomekteskapelig sex tonet ned, ved at det kun er anmeldelser fra ektefeller, ens foreldre eller ens barn som vil bli behandlet av myndighetene. Altså skal man “kun” være i risiko dersom en av ens nærmeste anmelder.

Forfatterprofil

Admin
Seneste artikler

Legg igjen en kommentar

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial