Hopp til innholdet

Kunstige Lise prøver seg som sex-veileder

  • av
Lise A.I. kunstig intelligens sexolog

Vi introduserer Lise A.I. !

“Lise” er en kunstig intelligens, basert på GPT 3.5, som gjør så godt hun kan for å svare på spørsmål om seksuelle tema. Noen autorisert sexolog eller sex-veileder er hun ikke. Det må man faktisk være menneske for å bli. Snakkomsex.no har dog testet GPT sine evner når det kommer til seksuell kunnskap tidligere. Vi konkluderte den gangen med at en AI er langt ifra å kunne erstatte en sexolog. Eller annen fagperson for den saks skyld. På den andre siden, så kan faktisk denne chatroboten ganske mye om sex. På generelle spørsmål om seksualitet så svarer Lise ofte ganske så godt for seg. Hun er høflig, forståelsesfull og saklig, og hun gir også en del konkrete råd.

Snakkomsex.no har tidligere utforsket GPT-teknologiens evner og kunnskap innen seksuelle temaer, og fant at en AI ikke er i nærheten av å kunne erstatte en sexolog eller annen fagperson. På den annen side viste det seg at denne chatboten faktisk besitter ganske mye grunnleggende kunnskap om sex og kan fremme åpen kommunikasjon om seksualitet.

Generell kunnskap om seksualitet

Lise er utviklet for å kunne gi generell informasjon om seksualitet og svarer ofte godt på spørsmål innen dette temaet. Hun formulerer seg høflig, forståelsesfullt og saklig, og gir også en del konkrete råd. Dette gjør henne til en nyttig ressurs for de som ønsker å lære mer om sex og seksualitet, samt for å bryte ned tabuer og fremme åpen kommunikasjon.

Vi håper at Lise kan være et nyttig supplement til eksisterende ressurser. Hun kan være en diskret og anonym kilde for ungdom og voksne som ønsker å stille spørsmål som de kanskje ikke tør å stille til en lærer, forelder eller helsepersonell.

Vår egen erfaring her på snakkomsex.no er at mange som tar kontakt lurer på ganske grunnleggende ting. De kompliserte spørsmålene har vi ikke fått så mange av. Faktisk så har vi vært litt overrasket over at en stor andel av det som folk lurer på, faktisk burde være allmennkunnskap.

Et par eksempler på spørsmål vi har fått, er “Må jeg bruke glidemiddel på dama mi?”. Og “Jeg og kjæresten skal ha analsex for første gang. Har du noen råd?”. Vi tipper at typisk 80% av henvendelsene vi har fått på Snapchat, helt fint kunne blitt besvart av Lise. Det sier antakelig litt om at seksualundervisning i Norge fortsatt har et lite stykke å gå. Og det sier litt om at behovet for seksuelle veiledningstjenester faktisk er til stede. Vi har dessverre ikke hatt kapasitet til å sitte og svare på alle sex-spørsmål på SnapChat, og kommer heller ikke til å ha det. Håpet er at Lise skal kunne hjelpe oss med en del av forespørslene.

AI sexolog chat

Lise sine grenser

Selv om Lise er i stand til å gi råd og veiledning, er hun langt fra å kunne erstatte en sexolog eller annen fagperson. Hun har ikke “ekte” menneskelig empati og forståelse, og kan ikke tilby den samme dybden av innsikt som en ekspert kan. Dette er det viktig å huske når man vurderer å bruke Lise som en kilde til seksualitetsinformasjon. Lise kan gi generell informasjon og råd, men det er viktig å huske at hun ikke er en erstatning for profesjonell hjelp. Hun er også kapabel til å gjøre feil.

En mer “formell” grense som Lise har, er at hun er programmert til å avslå alle forsøk på sexting. Altså chat som er ment å opphisse. Dette er for å beskytte brukere og sikre at samtaler forblir saklige og informative. Hun er imidlertid mer enn villig til å svare på saklige spørsmål, om alt fra oralsex til seksuelt overførbare infeksjoner.

Sexologer som er godkjent gjennom Norsk Forening For Klinisk Sexologi finner du for øvrig her.

Verdier

Lise er programmert til å spre bevissthet om viktigheten av samtykke i seksuelle relasjoner. Hun kan forklare hva samtykke innebærer, hvordan man kan kommunisere sine grenser og preferanser, samt understreke betydningen av respekt og kommunikasjon i ethvert seksuelt forhold. Videre så er hun designet for å være inkluderende og respektfull, overfor alle brukere, uavhengig av deres kjønn, seksuell orientering eller kjønnsidentitet. GPT modellen som Lise benytter seg av er amerikansk, og innimellom så kan det skinne gjennom i hennes formuleringer, hennes råd og hva hun vektlegger i svarene sine.

Test henne selv

Lise kan du fra i dag av teste selv. Du finner henne her, og du finner link til henne på forsiden av snakkomsex.no.

Vi håper hun gir noen nyttige svar. Vi har i hvert fall hatt moro med å prøvekjøre AI’en.