Hopp til innholdet

Valentinsdagen: Fra halshugging til økt salg av sexleketøy

  • av

Denne spesielt rosa og røde dagen, som vi ofte forbinder med hjerter og roser, har faktisk en fortid som er full av eventyr og opprør. Fra historien om den modige Sankt Valentin i det gamle Roma, har dagen utviklet seg til en feiring med romantiske gester mellom de om har hverandre kjær. Feiringen har også blitt en tid hvor sexleketøyindustrien blomstrer. – Det kommer vi tilbake til. La oss servere litt historie først!

Valentinsdagen: Illustrasjon med vakkert par i dress og kjole, drikker vin, flørter, hjerteballonger.

Elsket av noen, mislikt av andre, er Valentinsdagen betraktet som den ultimate dagen for klissete, uskyldig romantikk. Mange kjenner til at dagen er oppkalt etter en prest kalt Sankt Valentin, men det er færre som er kjent med dagens mindre romantiske historie.

Den mystiske Sankt Valentin

Valentin fra Terni var en prest i det tredje århundre som tjenestegjorde for kristne i det gamle Roma. Det finnes ulike beretninger om hendelsene som førte til hans martyrdød og senere helgenkåring av den katolske kirken.

En av de mest aksepterte historiene forteller at Valentin trosset keiser Claudius II av Roma. Keiseren hadde forbudt unge menn å gifte seg, fordi han mente de var mer nyttige på slagmarken enn hjemme.

Kjærlighetens opprører

Noen beretninger beskriver Valentins dristige motstand mot denne loven, hvor han giftet bort unge par i hemmelige seremonier. Dette ble ansett som en alvorlig forbrytelse i keiserens øyne, og den stakkars presten ble halshugget den 14. februar som følge av dette.

Til tross for keiserens vrede, hyllet den katolske kirken Valentin for å forene par som fulgte den kristne troen. Dermed ble Valentin formelt anerkjent av kirken som en helgen etter sin død. Sankt Valentin har siden blitt assosiert med kjærlighet og de romantiske tradisjonene knyttet til Valentinsdagen.

Fra romersk festival til moderne feiring

Noen mener også at Valentinsdagens historie kan ha røtter i en før-antikk romersk festival kalt Lupercalia. Festivalen, som ble feiret av romerne den 15. februar hvert år, feiret fruktbarhet. Deltakerne arbeidet for å rense byen for onde ånder for å maksimere fruktbarhet og bringe velstand til sine landsbyer.

BIldelisens: https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no. Bildet er lett modifisert, forsterket farger og fjernet “støv”.

Lupercalia-festivalen var også kjent som “dies februatus”, som betyr “rensende dag”.

En del av ritualet inkluderte at prestene til guden Lupercus – Luperci – ofret geiter og en hund, for deretter å smøre blodet på pannene sine.

Disse mennene løp deretter nakne rundt Palatinerhøyden, og slo enhver kvinne de møtte med dyreskinnene de hadde ofret. Prestene trodde at å slå kvinnene med dyreskinn ville sikre deres fruktbarhet.

Paven fordømte praksisen til den hedenske festivalen, og beskrev de som deltok i den som “vulgære og vanlige, foraktelige og av den laveste orden”. Helligdagen for St. Valentinsdag den 14. februar ble offisielt erklært av paven i 496 e.Kr., noe som førte til at noen mener at han i praksis erstattet Lupercalia med helligdagen til ære for Sankt Valentin.

Romantikkens inntog

De første bevisene på at Valentinsdagen hadde romantiske konnotasjoner kom i det 14. århundre, gjennom poesien til Geoffrey Chaucer. “For dette var på St. Valentinsdag, da hver fugl kommer dit for å velge sin make,” skrev den engelske poeten for å hedre forlovelsen av kong Richard II og Anne av Böhmen. William Shakespeare refererte også til Valentinsdagen i sitt arbeid, og lot Ophelia snakke om dagen i sitt 17. århundre spill Hamlet.

Norske tradisjoner

Valentinsdagen slik vi kjenner den i dag, begynte å ta form i det 19. og tidlige 20. århundre, takket være den industrielle revolusjonen. I 1913 begynte Hallmark Cards i Kansas City, Missouri, å masseprodusere valentinsdagskort, og anses gjerne som begynnelsen på den kommersielle høytiden 14. februar har blitt.

I Norge har Valentinsdagen blitt mer populær i de senere år. Dagen blir av noen sett på som en anledning til å uttrykke kjærlighet og takknemlighet, ikke bare til romantiske partnere, men også venner og familie. Det er en dag for kjærlighetserklæringer. Fra enkle kort, til mer ekstravagante gaver. Det er ikke til å legge skjul på at kommersielle interesser nok har vært med på å drive fram valentinsdagen, slik som en del andre amerikanske tradisjoner som Halloween.

Kommersialisering og sexleketøy

Rød bakgrunn med sexleketøy og gaver. Illustrasjon av en hot valentindag-feiring

Valentinsdagen var en gang en dag for å feire romantisk kjærlighet gjennom enkle uttrykk som håndskrevne notater og personlige dikt, men har gjennomgått en betydelig forvandling i moderne tid. I dag er denne dagen like mye en kommersiell begivenhet som en romantisk høytid. Fra blomsterbutikker til sjokoladefabrikanter, har nesten alle aspekter av forbrukerindustrien funnet en måte å kapitalisere på Valentinsdagen.

Butikkhyllene fylles med røde og rosa varer allerede i begynnelsen av februar, og reklamer bombarderer oss med bilder av den perfekte Valentinsgaven. Det er ikke lenger bare om kort og blomster; nå inkluderer det også smykker, parfymer, luksuriøse middager og til og med helgeturer.

Interessant nok har også sexleketøy-industrien hengt seg på denne trenden. Valentinsdagen blir sett på som en anledning til å krydre forholdet, og mange par ser etter måter å gjøre denne dagen ekstra spesiell og intim. Sexleketøybutikker tilbyr spesielle valentinsdagskampanjer, og markedsfører produkter med potensiale til å tilføre nye elementer av spenning og nærhet i forholdet.

Valentinsdagen ikke bare er en dag for tradisjonell romantikk, men også en tid for par til å utforske og utdype sin seksuelle tilknytning.

Vi har spurt noen av landets største forhandlere av sexleketøy om de kan se noen økning i salget av sexleketøy i forkant av valentinsdagen. Det har blant andre Kondomeriet bekreftet. I en melding til oss så forteller de at

Vi har absolutt både par og single innom hos oss i forkant av Valentine, for å finne gaver som gir deg et smil om munnen! For nettbutikken vår ser vi en liten økning i forkant av Valentines Day, men Valentine har større effekt på butikkene våre, både i forkant og på selve Valentines Day. I butikkene gjør vi det romantisk med ballonger og utvider åpningstidene til 20:00 hos bla. Karl Johan, for de som er litt sent ute med å kjøpe gave.” I det samme inviterer de oss naturligvis inn på en handel.

Kommersialisering av valentinsdagen er ikke nødvendigvis en positiv utvikling. Det viktig å huske på at kjærlighet og intimitet ikke måles i pengeverdi. Det er de personlige, tankefulle gestene som ofte betyr mest. Valentinsdagen gir en mulighet til å uttrykke følelser, enten det er gjennom en gave, et kort, eller en delt opplevelse.

Uansett hvordan dere vil markere dagen, kos dere, nyt kjærligheten, og nyt hverandre!

Relatert:

Referanser

http://www.historic-uk.com/CultureUK/St-Valentines-Day/

http://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day-2

https://www.npr.org/2011/02/14/133693152/the-dark-origins-of-valentines-day

https://www.santabarbarachocolate.com/blog/why-chocolate-on-valentines-day/

Legg igjen en kommentar