Hopp til innholdet

Når to blir tre: Snakk om sex etter barn

Sex etter barn: Foreldre som snakker sammen om sexlivet sitt imens et lite barn kryper rundt.

Den seksuelle relasjonen endrer seg ofte etter at barnet blir født.

Det er en omveltning for parforholdet å få barn. Et lite menneske kommer, som skal inkluderes i samlivet. Dette tar ofte litt tid. Både å bli kjent med barnet, og å finne sin nye rolle i familien. Når et par får sitt første barn, vil det være påkjenninger som er helt naturlig å kjenne på. Småbarnstiden er en veldig sårbar tid.

Den største og beste gaven to foreldre kan gi sitt barn, er et kjærlig parforhold. De fleste foreldre opplever stress, søvnmangel og mindre romantikk og sex i rollen som foreldre. De aller fleste par krangler, og da kanskje spesielt når de er trøtte og stresset. 

Det kan derfor være lurt å legge en ekstra innsats i parforholdet i denne krevende tiden. Dette kan hjelpe dere til å navigere gjennom alle disse påkjenningene sammen. 

Det kan være lurt å snakke sammen om hvordan parforholdet var før, hva var det som var bra og hva var det som var utfordrende? Hvordan er parforholdet nå? Hva savner du? Hva savner jeg? Hva var bedre før? Hva er bedre nå?

Det høres veldig lett ut, men det kan være ganske utfordrende å snakke ærlig om hvordan denne forandringen påvirker parforholdet og sexlivet. Selv om man savner noe som var før betyr ikke det at man ikke liker det livet som er nå. 

Mann kjenner på kjæresten sin nakne gravide mage.

Den seksuelle relasjonen endrer seg ofte under graviditet, eller etter at barnet blir født. Det er ganske vanlig at sexlysten påvirkes av graviditet og småbarnstiden. Noen synes sex med en baby i magen er utfordrende, andre bryr seg ikke om det. For noen er det vanskelig å finne partneren sexy, eller føle seg sexy selv med alle de kroppslige endringene. Dette kan det være veldig vanskelig å snakke om, både for den som er gravid og for partneren. Det kan være lett å unnlate å fortelle ærlig for å unngå å såre partneren. 

Når man ikke sier noe, så kan det være lett å trekke seg unna og avstanden mellom partene blir større. Dette kan, på sikt, være mer skadelig for parforholdet, enn å snakke ærlig om hvordan du har det nå. 

Fødselen kan også påvirke. En fødsel kan være alle varianter mellom traumatisk og fantastisk. Det er en opplevelse som det kan ta tid å bearbeide. Skjeden kan føles annerledes etter fødselen, og dette kan påvirke sexlysten til kvinner. Menn kan påvirkes av andre ting, som å se at det kommer en baby ut av skjeden. Det kan endre bildet fra noe sexuelt og vakkert, til noe annet.

pregnant woman giving birth in hospital while man hugging her

Det kan være vanskelig å sette ord på disse opplevelsene. Fordi en fødsel er naturlig, men også fordi det er noe de fleste også ser fram til og gleder seg til. Det kan være vanskelig å snakke om hvor fantastisk det er å få et barn, og samtidig hvordan dette påvirker det seksuelle. 

Kvinner kan oppleve at sexlysten blir mindre. Det skjer store forandringer i kvinnekroppen i løpet av en graviditet, fødsel og tiden etter barnet er kommet. Hormoner og amming kan påvirke sexlysten, det samme kan også stress og søvnmangel.

Sliten mor orker ikke tanken på sex fordi hun er utmattet av det å være nybakt mor

Menn blir ikke i like stor grad påvirket, noe som kan føre til en skjevhet i den seksuelle relasjonen i parforholdet etter at det kommer et barn. Denne skjevheten er det viktig å snakke om. Det er viktig å snakke om dette før det bygger seg opp frustrasjon, som igjen kan føre til krasse kommentarer.

Det er veldig vanskelig å forestille seg hvordan småbarns livet vil bli før man opplever det. Nybakte foreldre føler de suser gjennom en storm, og leter etter fortøyningspunktet. Derfor er det utrolig viktig at begge parter stopper opp, og husker at de både skal være foreldre og kjærester.

I småbarnstiden er det lurt å snakke om de ulike rollene dere har. Dere er foreldre og kjærester. Det er viktig å snakke om disse to rollene, og være bevisst på når dere er i hvilken rolle. Det er lett å glemme å være kjærester i småbarnstiden.

Husk å ta dere tid til å snakke sammen, være nær hverandre og ha litt ekstra tålmodighet med hverandre.

Forfatterprofil

Stine Odden Hagen
Stine Odden HagenStine Odden Hagen
Stine Odden Hagen: Familieterapeut og spesialpedagog

Faglig bakgrunn: Bachelorgrad i spesialpedagogikk og videreutdanning i familieterapi. Stine har over 10 års erfaring med å jobbe med mennesker i sårbare livssituasjoner, der kommunikasjon og relasjon er de viktigste verktøyene.
Stine er også utdannet yogalærer. Der jobber hun mye med hvordan opplevelser "setter seg" i kroppen. Som terapeut er hun derfor opptatt av å se hele mennesket, også det å lytte til kroppen.

Stine jobber i det daglige i sin egen bedrift, Hagen Familieterapi. Der tilbyr hun individuell terapi, parterapi, familieterapi, coaching og foreldreveiledning. Hun tilbyr også digitale tjenester som online konsultasjoner og kurs.

Hagen Familieterapi har kontor i Arendal:

Hagen Familieterapi
Barbugårdsjordet 3
4844 Arendal

(Profilbildet er tatt av Ida Erlandsen v/butterfly media AS)

Legg igjen en kommentar