Hopp til innholdet

Seksuell Dobbeltmoral

Par som krangler på en seng

Seksuell dobbeltmoral: En myte?

I en verden der seksuell frihet stadig blir mer akseptert, er det fortsatt enkelte stereotyper og fordommer som holder stand. En av de mest seiglivede, er ideen om seksuell dobbeltmoral: At menn som har mange seksuelle partnere blir sett opp til, mens kvinner som gjør det samme, heller blir stemplet som lette på tråden.

Men er dette virkelig sant, eller er det bare en myte?

Ny forskning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) utfordrer denne antagelsen. Studien, som involverte over 900 heteroseksuelle studenter, de fleste av dem single, viste at folk er langt mer liberale enn man kanskje skulle tro.

Kjønnsforskjeller

Deltakerne i studien svarte på et spørreskjema der de vurderte 12 forskjellige seksuelle atferder. Deretter måtte de anslå hvor sannsynlig det var at de ville anbefale en venn å inngå et seksuelt forhold med disse potensielle partnerne.

Resultatene viste at menn med mange seksualpartnere ble ansett som mindre attraktive for et “one-night stand” enn kvinner som hadde hatt mange partnere. Dette utfordrer den gamle ideen om at menn blit sett opp til for å ha mange partnere, mens kvinner blir stemplet.

Ingen plass for dobbeltmoral i langvarige forhold

Når det kom til vurdering av langvarige forhold, fant forskerne ingen tegn til dobbeltmoral. Uavhengig av kjønn var folk strengere i vurderingen av langsiktige forhold enn korte. Det vil si at kravene er høyere til begge kjønn dersom man skal inn i et langt forhold.

Dette viser at ideen om seksuell dobbeltmoral kanskje ikke har så sterke røtter i virkeligheten som mange tror. I stedet ser det ut til at folk generelt er mer opptatt av trofasthet og pålitelighet i et forhold, uavhengig av kjønn.

Dobbeltmoral og vennskap

En annen interessant funn fra studien var at folk er mindre krevende (dømmende) når de skal velge partnere for sine venner enn for seg selv. Dette kan tyde på at vi er mer tilbøyelige til å akseptere en viss grad av dobbeltmoral når det kommer til våre venners valg, sammenlignet med våre egne.

Å forholde seg til partnerens seksuelle historie

Forskningen fra NTNU utfordrer ideen om seksuell dobbeltmoral i samfunnet vårt. Mens det er klart at visse stereotyper og fordommer fortsatt eksisterer, viser studien at virkeligheten kan være mer nyansert, og ikke alltid helt slik vi hadde trodd.

Vi på snakkomsex.no har full forståelse for at mange kan finne det utfordrende å forholde seg til sin partners seksuelle fortid. Det er ganske vanlig å føle på usikkerhet og å ha tanker om hva partneren har gjort før man ble sammen. Da kan det kan være vanskelig å legge usikkerhet og sjalusi til side.

Likevel så er det sjelden sunt for relasjonen at man dømmer eller kritiserer partneren for hens seksuelle fortid. Tvert imot så vil det ofte føre til en større avstand mellom hverandre. 

Husk at seksuell erfaring og det å være kjent og trygg på egen seksualitet, faktisk kan være en stor fordel for begge parter. Det kan føre til en mer åpen og ærlig kommunikasjon om seksuelle preferanser og behov, og man er ofte bedre øvet i det å lese kroppsspråk og å gi nytelse.

Nå er det jo også slik at ofte så har begge parter en historie når man går inn i en relasjon. Kanskje drar du selv nytte at tidligere erfaringer i ditt nåværende forhold? 

Kilder

Examining the Sexual Double Standards and Hypocrisy in Partner Suitability Appraisals Within a Norwegian Sample

Forfatterprofil

John Peter Ingarden
John Peter Ingarden
John Peter Ingarden er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helse. Han har jobbet innen helse siden 2007 og har erfaring som terapeut fra flere deler av norsk helsevesen.

Ingarden har kompetanse innenfor seksuell helse og seksuelle miljøer i Norge.

Som forfatter på snakkomsex.no skriver han primært om seksuell helse, swinging, BDSM og psykisk helse.
Seneste artikler

Legg igjen en kommentar

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial