Hopp til innholdet

Drøye sexfantasier – Ikke så uvanlige som du tror

Sexfantasier er en naturlig del av menneskelig seksualitet, men mange av oss synes det er vanskelig å snakke om de mest drøye fantasiene vi har. Hva er det som gjør disse fantasiene så skambelagte, og er de egentlig så uvanlige som vi tror?

Portrett av en vakker dame som ligger i sengen og tenker på sine sexfantasier. Hun ser litt flau ut og gjemmer ansiktet sitt

Fantasiene vi ikke snakker om

Når vi snakker om sexfantasier, tenker mange på de vanlige scenarioene som rollespill, BDSM, eller sex på offentlige steder. Men for mange går fantasiene mye lengre enn dette. I vår dialog om sex og seksualitet har vi via vår SnapChat konto fått innblikk i en rekke fantasier som folk vanligvis ikke deler offentlig. Noen av dem deler vi her. Selvsagt anonymisert.

Screenshot av dialog på snapchat
De fleste innspillene vi har fått kommer fra menn. Men vi har også fått innspill fra kvinner, slik som denne øverste, som kom fra en dame som er i et fast forhold, men som syns at spenningen med noe nytt, og at det er “ulovlig” er seksuelt pirrende.

For eksempel er det ikke uvanlig at noen fantaserer om å ha sex med flere partnere samtidig, inkludert scenarier som involverer både kjente og ukjente mennesker. Dette er kanskje den vanligste fantasien folk har delt med oss.

Andre fantasier kan inkludere elementer av dominans og underkastelse, eller innebære kroppsvæsker eller til og med avføring. Noen kan til og med fantasere om seksuelle handlinger som egentlig strider mot deres egne moralske grenser og definitivt mot samfunnets normer. Noen få fantasier vi har mottatt har vært svært drøye. Og det takker vi alle våre bidragsytere for!

Screenshot av dialog på snapchat

Er det normalt med skikkelig drøye sexfantasier?

Ja, det er helt normalt å ha slike fantasier. Selv det å ha fantasier om unormale ting, er normalt. Fantasier er en trygg måte å utforske og uttrykke våre mest private og intime ønsker og forestillinger, uten å nødvendigvis ønske å utleve dem i virkeligheten. Fantasi og virkelighet er to forskjellige ting.

Screenshot av dialog på snapchat

De fleste av oss har fantasier som vi faktisk aldri ville handle ut i virkeligheten, og det er helt greit. Det viktige er å forstå at disse fantasiene er en del av vår indre seksuelle verden og at de ikke definerer vår moralske karakter. En tanke er aldri farlig eller skadelig i seg selv. Det er først når vi eventuelt tar et valg om å handle ut i fra en umoralsk eller farlig fantasi at ting blir ugreit. Da er det valget og handlingen som er problemet, ikke fantasien.

Psykologer og sexologer er enige om at det er sunt å ha fantasier, og det er ingen grunn til å skamme seg over dem. Faktisk kan det å dele og diskutere fantasier med en betrodd partner styrke båndet og øke den seksuelle tilfredsstillelsen i forholdet. Det kan også hjelpe oss å forstå våre egne ønsker og behov bedre.

Seksuelle fantasier er ofte skambelagte på grunn av flere faktorer

Årsaken til at seksuelle fantasier gjerne oppfattes som skambelagte er sammensatte. Noen av de foreslåtte forklaringene på hvorfor det er slik er:

  1. Sosiale normer og tabuer: Mange samfunn har strenge normer rundt seksualitet, som ofte betrakter visse seksuelle tanker og fantasier som upassende eller umoralske. Dette kan føre til skam hos de som har fantasier som strekker seg utenfor de aksepterte sosiale normene​​.
  2. Kulturelle og religiøse påvirkninger: Kulturelle og religiøse oppdragelser kan sterkt påvirke hvordan man ser på seksualitet og fantasier. Mange religioner har spesifikke doktriner som fordømmer visse typer seksuell atferd og tanker​.
  3. Manglende åpenhet og kommunikasjon: Mangel på åpen og ærlig dialog om seksualitet, både innad i mange familier, og i forskjellige samfunn gjør at folk ofte føler seg alene med sine fantasier. Dette forsterker følelsen av at deres fantasier er uakseptable eller skammelige​​.
  4. Misforståelser om moral og mental helse: Mange mennesker tror at seksuelle fantasier reflekterer deres moral eller mentale helse. Dette er imidlertid en misforståelse; forskningen viser at fantasier er en normal del av seksuell helse og ikke nødvendigvis indikerer noe problematisk​​.

Har virkelig alle sexfantasier som er såå drøye?

Nei, det er naturligvis ikke alle som har sexfantasier som kan anses som “drøye”. Seksuelle fantasier varierer sterkt fra person til person. Noen fantasier kan involvere komplekse og intense scenarier, imens andre kan være mye mer enkle og “vanlige”. Våre personlige erfaringer, vår kulturelle bakgrunn, og våre individuelle preferanser spiller inn på hvilke typer fantasier vi har.

De vanligste sexfantasiene

I følge Psychology Today er dette de 7 vanligste sexfantasiene, basert på en stor amerikansk undersøkelse:

Hvorfor er det viktig å snakke om fantasier?

Åpenhet rundt sexfantasier kan bidra til å redusere skam og stigma knyttet til seksualitet. Når vi snakker om våre drøye fantasier, normaliserer vi dem og gjør det lettere for andre å føle seg komfortable med sine egne fantasier. Fantasier som kanskje ikke matcher det vi selv har vært åpen om, men kanskje er drøye på andre måter. Dette kan i sin tur bidra til at samfunnet fortsetter å utvikle seg til å være mer åpent og aksepterende. Et samfunn hvor folk kan utforske sin seksualitet, uten frykt for fordømmelse.

Dessuten kan det å snakke om fantasier berike seksuallivet. Det kan introdusere nye ideer inn i forholdet, og inspirere til nye opplevelser som begge parter kan sette pris på. Kanskje oppdager man at ens partner deler noen av de samme fantasiene?

Man behøver ikke nødvendigvis leve ut alle fantasiene. Det handler mest om det å skape en arena hvor det føles trygt å diskutere sin seksualitet åpent og ærlig.

Screenshot av dialog på snapchat

Fantaser i vei!

Sexfantasier, uansett hvor drøye de måtte være, er en naturlig del av menneskelig seksualitet. De definerer ikke hvem og hva du er, de er ikke farlige, og det er helt greit å ha dem. Kos deg med fantasiene dine. Selv om kanskje ikke alle deler akkurat din fantasi eller din seksuelle preferanse. Andre fantaserer kanskje om helt andre ting, mindre drøyt, eller enda drøyere enn din. Så neste gang du har en drøy fantasi, husk at du ikke er alene om å ha dem. Mange deler lignende tanker, og det er helt normalt.

Har du en drøy fantasi du har lyst til å dele med oss? Beskriv den gjerne i utførlig detalj, og send den til oss på epost: fantasier@snakkomsex.no

Relatert innhold

Forfatterprofil

Sara Elisabeth Ottervik
Sara Elisabeth Ottervik
Sara er en av snakkomsex.no sine forfattere og bidragsytere. Hun skriver under pseudonym.

Legg igjen en kommentar