Hopp til innholdet

Intimvokabular: Fitte, mus, dåse, eller kuse?

Mange ord for vagina: Fitte, kuse, mus og så videre. Illustrasjon: Halvnaken dame holder smiley foran magen sin

Når vi skal beskrive kroppens deler, og spesielt vagina, tar det norske språket en sving inn i et territorium som er både mangfoldig og fargerikt. Men hva er det som driver oss til å ha så mange forskjellige ord for det som i bunn og grunn er det samme? [Finn alt du lurer på om vagina her]

For det første er det en sosial dans mellom høflighet og tabu. Vagina er, tross alt, en intim kroppsdel, og direkte referanse til den kan i noen sammenhenger oppfattes som uhøflig eller upassende. Derfor har vi utviklet et arsenal av ord som kan brukes for å omtale vagina på en måte som er akseptabel i ulike sosiale settinger.

For det andre reflekterer mangfoldet av ord en dypere kulturell og historisk kontekst. Norge, med sin lange historie og rike kulturelle landskap, har samlet et lappeteppe av uttrykk som speiler ulike epoker, sosiale klasser og regionale særegenheter. Noen ord har røtter tilbake til norrøn tid, mens andre er nymotens import eller nydannelser som reflekterer moderne holdninger og humor.

For det tredje er det et spørsmål om intimitet og kjærlighet. I private øyeblikk mellom partnere kan bruken av kallenavn eller kjærlige uttrykk for vagina være en del av det som bygger nærhet og samhørighet. Disse ordene kan være lekne, kjærlige eller til og med lidenskapelige, og de tjener til å skape en følelse av unikhet og personlig tilknytning.

Vi kan heller ikke ignorere humorens rolle. Norske uttrykk for vagina inkluderer ofte en solid dose humor, enten det er gjennom ordspill, overraskende metaforer eller bare ren og skjær absurditet. Humor kan være en måte å lette på spenningen rundt et tema som kan være flaut eller ubehagelig å snakke om, og det kan også være en måte å utfordre og leke med sosiale normer.

21 uttrykk for Vagina

Den følgende lista er ikke i nærheten av å være komplett. Men den tar for seg mange av de ord og uttrykk som er hyppig i bruk rundt i landet, og gir i det minste et inntrykk av hvor mangfoldig intimspråket vårt er.

 1. Vagina – Det medisinske termen for det indre kjønnsorganet, men brukes ofte feilaktig om hele det kvinnelige kjønnsorganet.
 2. Fitte – Ordet er et slanguttrykk for kvinnens kjønnsorgan, ofte brukt for å referere til hele vulvaområdet eller vagina. Det er et av de mer direkte og uformelle ordene som brukes i dagligtale, og det kan ha ganske forskjellige konnotasjoner avhengig av konteksten det brukes i.
 3. Mus – Et vanlig og relativt uskyldig slangord som ofte brukes i en lett og ikke-formell kontekst.
 4. Kuse – Et annet ord som kan brukes humoristisk eller kjærlig, men som også kan oppfattes som vulgært av noen.
 5. Dåse – Dette ordet kan ha en mer humoristisk eller spøkefull tone, men det er viktig å være oppmerksom på at noen kan finne det støtende.
 6. Kjønn – Et mer nøytralt ord som kan brukes i en rekke sammenhenger, selv om det ikke er så direkte som noen av de andre slangordene.
 7. Pusekatt – Dette er et mer lekent ord som kan brukes i en kjærlig eller humoristisk sammenheng.
 8. Skjede – Selv om dette teknisk sett refererer til en spesifikk del av de kvinnelige kjønnsorganene, brukes det noen ganger feilaktig som et slangord for hele området.
 9. Fiffi – Et slangord som kan oppfattes som både humoristisk og nedsettende, avhengig av konteksten det brukes i.
 10. Glufse – Ofte brukt i en mer vulgær eller grov kontekst, og kan være støtende for noen.
 11. Høne – Referer ikke til det nebbete dyret, men kvinnens kjønnsorgan. Det er nærliggende å tolke uttrykket til å være relatert til det at kvinnen produserer egg (som blir befruktet av en sædcelle) og at barn fødes. Ikke så ulikt det dyret høne driver med altså.
 12. Snippa – Et barneord eller et mildere ord for kvinnelige kjønnsorganer.
 13. Kjøttgardinene – Et vulgært og grafisk uttrykk som refererer til labia majora og labia minora.
 14. Sjøstjerne – Et sjeldent og humoristisk uttrykk som noen ganger brukes.
 15. Kjærlighetstunnel – Et uttrykk som refererer til seksuell aktivitet.
 16. Blomsten – Et poetisk og mildere uttrykk.
 17. Venusfjellet – Refererer til mons pubis, men kan brukes bredere i slang.
 18. Vulva – Den korrekte termen for de ytre kjønnsorganene hos kvinner.
 19. Underlivet – En nøytral term som refererer til hele området av kroppen som inkluderer kjønnsorganene.
 20. Kjønnsorganet – En klinisk og nøytral beskrivelse.
 21. Intimområdet – En eufemistisk måte å referere til kjønnsorganene på, ofte brukt i helse- og hygiene sammenhenger.
 22. Skrittet – En generell term som refererer til området mellom bena.

Vokabular gjennom historien

Historien om vaginaens mange navn er mangfoldig. Fra de eldgamle skrifter fram til dagens internettforum, har måten vi snakker om og refererer til vagina endret seg i takt med samfunnets holdninger og normer. I gamle dager, da norrøn mytologi fortsatt var en del av dagliglivet, hadde vi ord som var direkte og beskrivende, ofte med en naturlig og respektfull tone. Over tid, som samfunnet ble mer puritansk, ble direkte referanser til vagina tabu, og eufemismer ble mer vanlig.

I det 20. århundre, med seksuell revolusjon og kvinners frigjøring, begynte en ny bølge av ord å ta form. Disse ordene var ofte myndiggjørende og mer direkte igjen, en feiring av kvinnelighet og seksuell autonomi. I dagens digitale tidsalder, med anonymitet og global tilkobling, ser vi en ny renessanse av kreativitet i hvordan vi omtaler vagina, med både gamle ord og nye oppfinnelser som brukes side om side.

Regionale variasjoner

Norge, med sin geografiske variasjon og dialektiske rikdom, har naturlig nok også regionale variasjoner i hvordan vagina blir omtalt. Det som kan være et vanlig og uskyldig uttrykk i en del av landet, kan være ukjent eller til og med støtende i en annen. Hvordan en nordlending og sørlending fra bibelbeltet oppfatter forskjellige ord for vagina vil nok, vel, sprike. Disse forskjellene er ikke bare et spørsmål om geografi, men også av klasse og sosial tilhørighet. Ordvalg kan avsløre mye om en persons bakgrunn og verdenssyn, og kan fungere som en sosial kode som åpner for tilhørighet eller markerer avstand.

Bilde av en enorm fitte spredt utover en klasseromstavle
Dagens tema i norsk-timen: vagina

Vagina i kunst og litteratur

Kunst og litteratur har alltid reflektert og formet måten vi ser på verden, og vagina er intet unntak. Fra de subtile metaforene i klassisk poesi til de dristige verkene i moderne kunst, har vagina vært et symbol på både liv og fruktbarhet, men også et felt for politisk og sosial debatt. I litteraturen har vaginaens mange navn blitt brukt for å utforske temaer om kjønn, makt og identitet, ofte med en blanding av ærbødighet og opprør.

Vagina, fitte, mus og dåse i den offentlige debatt

I dagens åpne samfunn er vagina mer synlig i den offentlige diskurs enn noen gang. Debatter om kroppslig autonomi, seksuell helse og rettigheter finner sted på alle nivåer, fra politikk til populærkultur. Ordene vi velger å bruke i det offentlige har betydning. De kan bidra til å styrke stigma og tabuer. Eller motsatt: De kan virke normaliserende og opplysende. Det er derfor fint å være bevisst på språket vi bruker når vi snakker om vagina, fordi ord har makt. Makt til å definere, makt til å inkludere, og makt til å endre.

Artikler om kvinnens underliv

Tørr fitte: Det fins mange årsaker og tilnærminger til et tørt underliv

Tørr fitte?

Stian Ervik Olsennov 6, 20236 min read

Vaginal tørrhet er en tilstand som kan påvirke kvinner i…

Hvordan føles det å ta på en fitte? Illustrert med en blodappelsin kuttet i to, og to fingre som føres inn i kjernen dens. Ser ut som et kvinnes vagina

Hvordan føles det å ta på en fitte?

Stian Ervik Olsennov 5, 20234 min read

Berøring av en fitte kan være en av de mest…

Hva smaker en fitte? Ikke papaya. Men bildet viser en dame som slikker en papaya, ligner litt på å slikke en vagina.

Hva smaker fitte?

Stian Ervik Olsennov 5, 20233 min read

Hva smaker fitte? Smaker alle likt? Og kan vi påvirke…

Trange bukser. Men er vagina også trang? Bilde av dame som knepper opp sine jeans

Løs, stram eller trang?

Elisabethnov 6, 20234 min read

Mytene om damers “tranghet” der nede er mange, og sannhetene…

Forfatterprofil

Elisabeth