Hopp til innholdet

Løs, stram eller trang?

Trange bukser. Men er vagina også trang? Bilde av dame som knepper opp sine jeans

Mytene om damers “tranghet” der nede er mange, og sannhetene er få. La oss se litt på hva som egentlig ligger bak begrepene “trang”, “løs”, og “stram” fitte, og om det er mulig å bli trangere. [Les alt om Fifi her]

Hvordan får man en trang fitte?

Det er en utbredt oppfatning at en “trang” fitte er et tegn på ungdom og uerfarenhet, mens en “løs” en indikerer det motsatte. Men la oss få en ting streit her: Vagina er en mester i elastisitet. Den kan utvide seg for å passe til en baby under fødsel og deretter returnere til sin vanlige størrelse. Så når det gjelder tranghet, snakker vi egentlig om muskeltonus og elastisitet.

For de som ønsker å forbedre muskeltonusen i bekkenbunnen (som kan gi følelsen av en trangere vagina), er bekkenbunnsøvelser – kjent som Kegel-øvelser – veien å gå. Disse øvelsene kan styrke musklene som støtter vagina, urinrøret og endetarmen. Men husk, det er ikke størrelsen på muskelen, men styrken og kontrollen som teller.

Hva betyr det at fitta er løs?

Nå, “løs” er et ladet ord som ofte brukes feilaktig for å beskrive en vagina som har mistet sin elastisitet. Men i de fleste tilfeller er det en myte. Vaginal “løshet” har sjelden noe å gjøre med seksuell aktivitet. Faktorer som alder, hormonelle endringer, og fødsel kan påvirke muskeltonusen og elastisiteten, men det er ikke en irreversibel tilstand.

Hvis noen føler seg “løs” nedentil, kan det være en indikasjon på at det er på tide å starte med Kegel-øvelser. Og for de som er bekymret for partnerens opplevelse, husk at god sex er mye mer enn bare friksjon – kommunikasjon, følelser og teknikk spiller også en stor rolle.

Hva betyr det at fitta er stram?

Å ha en “stram” fitte er ofte feilaktig sett på som det ultimate komplimentet. Men la oss være ærlige, for stramt kan være like ubehagelig som det er å ha for trange sko. En stram vagina kan faktisk være et tegn på at man er anspent eller ikke tilstrekkelig opphisset, noe som kan gjøre sex ubehagelig for alle involverte.

Det ideelle er en vagina som er fleksibel og responsiv, som kan tilpasse seg og omfavne. Så i stedet for å strebe etter stramhet, bør målet være en sunn og sterk bekkenbunn som kan slappe av og stramme seg etter behov.

For noen kan det å være for trang faktisk være en kilde til ubehag og smerte, kjent som vaginisme. Vaginisme er en tilstand hvor det er en ufrivillig sammentrekning av bekkenbunnsmusklene rundt vagina når noe forsøker å penetrere den. Dette kan gjøre samleie, tampongbruk, og til og med gynekologiske undersøkelser til en smertefull opplevelse.

Det er flere potensielle årsaker til vaginisme, inkludert psykologisk stress, traumer, frykt, eller tidligere smertefulle erfaringer. Behandling for vaginisme kan omfatte bekkenbunnsøvelser, bruk av vaginale dilatorer, og i noen tilfeller, terapi for å adressere eventuelle underliggende psykologiske årsaker.

Teite myter

Myte: Seksuell aktivitet gjør vagina løsere.

Fakta: Vaginal stramhet er ikke permanent endret av seksuell aktivitet. Vagina er en muskel som er utrolig elastisk og designet til å gå tilbake til sin normale tilstand etter samleie. Fødsel kan midlertidig endre vaginal stramhet, men selv da vil de fleste kvinner oppleve at muskeltonen forbedres over tid, spesielt med bekkenbunnsøvelser.

Myte: En trang vagina øker seksuell nytelse for begge parter.

Fakta: Seksuell nytelse er svært individuell og avhenger av mange faktorer, inkludert, men ikke begrenset til, emosjonell tilknytning, kommunikasjon, og individuelle preferanser. En trangere vagina garanterer ikke mer nytelse og kan faktisk forårsake smerte og ubehag for begge parter.

Myte: Hvis en kvinne ikke er trang, betyr det at h

Fakta: Dette er en skadelig og uriktig antagelse som stammer fra gammeldagse og sexistiske ideer om kvinners seksualitet. Vaginal stramhet er påvirket av mange faktorer som genetikk, hormonnivåer, alder, og generell helse, og ikke antall seksuelle partnere eller seksuell aktivitet.
  1. Myte: Mye sex gjør vagina løsere.
    • Fakta: Vaginal stramhet er ikke permanent endret av seksuell aktivitet. Vagina er en muskel som er utrolig elastisk og designet til å gå tilbake til sin normale tilstand etter samleie. Fødsel kan midlertidig endre vaginal stramhet, men selv da vil de fleste kvinner oppleve at muskeltonen forbedres over tid, spesielt med bekkenbunnsøvelser.
  2. Myte: En trang vagina er alltid best for begge parter.
    • Fakta: Seksuell nytelse er svært individuell og avhenger av mange faktorer, inkludert, men ikke begrenset til, emosjonell tilknytning, kommunikasjon, og individuelle preferanser. En trangere vagina garanterer ikke mer nytelse og kan faktisk forårsake smerte og ubehag for begge parter.
  3. Myte: Hvis en kvinne ikke er trang, betyr det at hun har vært løssluppen
    • Fakta: Dette er en skadelig og uriktig antagelse som stammer fra gammeldagse og sexistiske ideer om kvinners seksualitet. Vaginal stramhet er påvirket av mange faktorer som genetikk, hormonnivåer, alder, og generell helse, og ikke antall seksuelle partnere eller seksuell aktivitet.

Legge mytene på hylla

Det er på tide å legge mytene på hylla og omfavne realitetene av vaginal helse. Enten du er bekymret for tranghet, løshet, eller stramhet, er svaret ofte å finne i en kombinasjon av fysisk trening, mental avslapning, og, ikke minst, en god dose humor. For i den store skjemaet av ting, er det ikke vaginaens størrelse som teller, men den seksuelle selvtilliten og glede man finner i å være intim med sin partner. Og det, mine venner, er ingen spøk.

Artikler om kvinnens underliv

Mange ord for vagina: Fitte, kuse, mus og så videre. Illustrasjon: Halvnaken dame holder smiley foran magen sin

Intimvokabular: Fitte, mus, dåse, eller kuse?

Elisabethnov 5, 20236 min read

Når vi skal beskrive kroppens deler, og spesielt vagina, tar det norske språket en sving inn i et territorium som er både mangfoldig og fargerikt. Men hva er det som…

Hva smaker en fitte? Ikke papaya. Men bildet viser en dame som slikker en papaya, ligner litt på å slikke en vagina.

Hva smaker fitte?

Stian Ervik Olsennov 5, 20233 min read

Hva smaker fitte? Smaker alle likt? Og kan vi påvirke hvordan den smaker? Når vi snakker om smaken av en vagina, beveger vi oss inn i et område hvor mange…

Fitte: sjokolade på rosa bakgrunn som ser ut som en vagina.

“Fiffi”, “Muslingen”, eller “Kjærlighetsgrotten”? – Navnefest for fitta

Sara Elisabeth Otterviknov 4, 20234 min read

I Norge, hvor fjorder og fjell står støtt i navnetradisjonene, kan fins det et landskap som ikke bør glemmes – det frodige, mystiske og ofte uutforskede terrenget mellom beina til…

Tørr fitte: Det fins mange årsaker og tilnærminger til et tørt underliv

Tørr fitte?

Stian Ervik Olsennov 6, 20236 min read

Vaginal tørrhet er en tilstand som kan påvirke kvinner i alle aldre, men er spesielt vanlig etter overgangsalderen. Det er kjennetegnet ved en mangel på naturlig fuktighet i skjeden, noe…

Forfatterprofil

Elisabeth
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial