Hopp til innholdet

Fikse på underlivet?

Fikse på vagina? Bilde av dame som er til undersøkelse hos gynekolog

Labiaplastikk er en prosedyre som har vunnet økende oppmerksomhet i det medisinske samfunnet og blant allmennheten. Det er en kirurgisk intervensjon som omformer eller reduserer størrelsen på de indre eller ytre kjønnsleppene. Inngrepet kan påvirke både fysisk helse til psykologisk velvære. Hvorfor velger kvinner labiaplastikk? [Les alt om kvinnens underliv her]

Fysisk ubehag og labiaplastikk

For mange kvinner er valget om å gjennomgå labiaplastikk drevet av et ønske om å lindre fysisk ubehag. Dette ubehaget kan være en konstant kilde til irritasjon, som manifesterer seg i daglige aktiviteter som sykling, løping, eller selv i hvile. Seksuell aktivitet, som skal være en kilde til glede, kan også bli smertefull eller ubehagelig. I noen tilfeller kan forstørrede kjønnslepper skape en følelse av tyngde eller dra, og kan til og med føre til kronisk smerte eller infeksjoner som følge av hudirritasjon eller friksjon.

Labiaplastikk tilbyr en løsning ved å fjerne overskuddsvev og omforme kjønnsleppene for å redusere eller eliminere dette ubehaget.

Estetetikk og selvbilde

Estetikk er avgjørende for ganske mange kvinners ønske om å gjennomgå labiaplastikk. Selv om normalvariasjonen er et bredt spekter i forhold til utseendet på kjønnsleppene, kan noen kvinner føle at deres ikke passer innenfor disse normene. Bak dette kan det ligge personlige preferanser, påvirkning fra partner, eller bilder som er fremstilt i media og populærkultur som fremmer et bestemt ideal.

Bekymringer for det estetiske “der nede” kan ha en sterk innvirkning på en kvinnes selvbilde og seksuelle selvtillit. Labiaplastikk kan bidra til å justere kjønnsleppenes utseende på en måte som er mer i tråd med kvinnens personlige ønsker. Det kan igjen føre til en forbedring av selvbildet og en økt følelse av velvære. Det er imidlertid viktig å nærme seg denne typen kirurgi med en forståelse av at skjønnhet er subjektivt, og at inngrepet bør gjøres for den enkeltes egen skyld, ikke for å møte andres forventninger.

Hygieniske aspekter

Hygiene er en annen faktor som kan få kvinner til å vurdere labiaplastikk. I noen tilfeller kan størrelsen på kjønnsleppene påvirke evnen til å opprettholde god personlig hygiene. Store kjønnslepper kan føre til økt svetteoppsamling og friksjon, noe som kan skape et fuktig miljø der bakterier og gjær kan trives. Dette kan igjen øke risikoen for hudirritasjon, infeksjoner og ubehagelig lukt.

God hygiene også kan opprettholdes uten kirurgi, gjennom regelmessig vask og bruk av passende klær. Labiaplastikk bør derfor ses på som et alternativ for de som har prøvd andre metoder uten tilfredsstillende resultater.

Seksuell funksjon

Seksuell funksjon og komfort er også viktige aspekter å vurdere når man tenker på labiaplastikk. Kvinner som opplever ubehag eller smerte under seksuell aktivitet på grunn av størrelsen eller formen på kjønnsleppene kan finne at en reduksjon fører til økt komfort og nytelse. Dette kan igjen ha en positiv effekt på seksuell selvtillit og intimitet i et forhold.

Oppsummert

Labiaplastikk er en høyst personlig beslutning. Prosedyren kan tilby løsninger på enkelte problemer, er det ikke en nødvendig løsning for alle. Kvinner som vurderer labiaplastikk bør gjøre det med en forståelse av hvorfor hun ønsker å gjennomføre inngrepet, og for de potensielle risikoene som følger med inngrepet.

Norske tilbydere av labiaplastikk:

  1. Volvat – tilbyr indre labiaplastikk (kjønnsleppereduksjon) som en del av sine plastikkirurgiske tjenester.
  2. Plastikkirurg1 – tilbyr intimkirurgi, inkludert labiaplastikk, med plastikkirurger utdannet i Norge
  3. Aleris – Norsk privatsykehus som tilbyr et bredt spekter av kirurgiske inngrep

Artikler om kvinnens underliv

Hva smaker en fitte? Ikke papaya. Men bildet viser en dame som slikker en papaya, ligner litt på å slikke en vagina.

Hva smaker fitte?

Stian Ervik Olsennov 5, 20233 min read

Hva smaker fitte? Smaker alle likt? Og kan vi påvirke hvordan den smaker? Når vi snakker om smaken av en vagina, beveger vi oss inn i et område hvor mange…

Fitte: sjokolade på rosa bakgrunn som ser ut som en vagina.

“Fiffi”, “Muslingen”, eller “Kjærlighetsgrotten”? – Navnefest for fitta

Sara Elisabeth Otterviknov 4, 20234 min read

I Norge, hvor fjorder og fjell står støtt i navnetradisjonene, kan fins det et landskap som ikke bør glemmes – det frodige, mystiske og ofte uutforskede terrenget mellom beina til…

Trange bukser. Men er vagina også trang? Bilde av dame som knepper opp sine jeans

Løs, stram eller trang?

Elisabethnov 6, 20234 min read

Mytene om damers “tranghet” der nede er mange, og sannhetene er få. La oss se litt på hva som egentlig ligger bak begrepene “trang”, “løs”, og “stram” fitte, og om…

Tørr fitte: Det fins mange årsaker og tilnærminger til et tørt underliv

Tørr fitte?

Stian Ervik Olsennov 6, 20236 min read

Vaginal tørrhet er en tilstand som kan påvirke kvinner i alle aldre, men er spesielt vanlig etter overgangsalderen. Det er kjennetegnet ved en mangel på naturlig fuktighet i skjeden, noe…

Forfatterprofil

Stian Ervik Olsen
Stian er en av snakkomsex.no sine forfattere og bidragsytere. Han skriver under pseudonym.
Seneste artikler
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial