Hopp til innholdet

Hva lukter en fitte?

Hva lukter en vagina? Bilde av en dame som holder hendene foran underlivet sitt

Å beskrive lukten av en fitte kan være en øvelse i både biokjemi og sensitivitet. Det er en naturlig del av menneskekroppen, og som sådan, syns jeg den fortjener respektfull og faktabasert omtale. [Lese mer om vagina?]

Biokjemien bak duften

Den karakteristiske lukten av en fitte skyldes en kombinasjon av faktorer, inkludert den naturlige floraen av bakterier som lever i skjeden. Disse bakteriene bidrar til et surt miljø med en pH-verdi mellom 3,8 og 4,5, som er avgjørende for å forhindre infeksjoner og opprettholde en sunn balanse. Lukten som produseres er vanligvis mild og kan variere betydelig fra person til person.

Faktorer som påvirker lukten

Lukten av en fitte kan påvirkes av en rekke faktorer, inkludert menstruasjonssyklusen, kosthold, medisinbruk, hygienevaner og stressnivå. En sterk eller ubehagelig lukt kan imidlertid indikere en infeksjon eller ubalanse, som bakteriell vaginose eller trøske, og bør evalueres av en lege.

Vaginaen har en naturlig lukt som kan variere fra person til person og kan endres avhengig av hormonelle svingninger, kosthold og hygiene.

Etter sex

Etter seksuell aktivitet kan lukten av en fitte endres på grunn av kombinasjonen av kroppsvæsker og sæd, som kan øke pH-verdien og dermed endre duftprofilen. Dette er normalt og bør ikke være grunn til bekymring med mindre lukten er vedvarende og ubehagelig.

Hygiene nedentil

Både overdreven og utilstrekkelig vasking kan påvirke lukten av en fitte. Overdreven vasking, spesielt med parfymerte såper eller dusjgeler, kan forstyrre den naturlige pH-balansen og føre til en ubehagelig lukt. På den annen side kan utilstrekkelig hygiene føre til oppbygging av svette og bakterier, som også kan forårsake en sterkere lukt.

Er det normalt at det lukter reke?

En sjøaktig eller fiskeaktig lukt kan noen ganger oppstå, spesielt etter sex, på grunn av interaksjonen mellom sæd og vaginal væske som kan forårsake en midlertidig økning i pH-verdien. Men hvis denne lukten er vedvarende, kan det være et tegn på bakteriell vaginose, og det anbefales å konsultere en lege.

Normalisering av kroppslukt

Kropp lukter. Litt eller mye. Alle kropper er forskjellige. Hver person har sin egen unike duft. Samfunnets skjønnhetsstandarder og markedsføring av hygieneprodukter kan dessverre ofte bidra til å skape urealistiske forventninger til hvordan kroppen ‘bør’ lukte. En mild og ren lukt er normal og et tegn på god helse.

Helse

Å være oppmerksom på sin egen kropp og eventuelle endringer er viktig for seksuell helse. God personlig hygiene og bruk av milde, uparfymerte såper kan bidra til å opprettholde en naturlig balanse og forhindre irritasjon. Det er også viktig å unngå overdreven vasking og bruk av produkter som kan forstyrre den naturlige pH-balansen i skjeden.

Den beste måten å opprettholde en sunn og behagelig lukt på:

1. Riktig hygiene: Vask området rundt skjeden daglig med mild såpe og vann. Unngå å vaske innsiden av skjeden da dette kan forstyrre den naturlige balansen av bakterier. Unngå også overdreven bruk av såpe, dufter eller vaginale deodoranter da dette kan være irriterende.

2. Bruk undertøy av naturlige materialer: Velg undertøy laget av bomull eller annet pustende materiale som tillater luftsirkulasjon i skjeden. Dette bidrar til å redusere fuktighet og hindre oppbygging av bakterier.

3. Unngå overdreven vask eller spyling av innsiden: Vaginaen er selvrensende og har en naturlig balanse av bakterier som opprettholder en sunn pH-verdi. Overdreven vask eller bruk av vaginale skyllinger kan forstyrre denne balansen og føre til ubehag eller infeksjon.

4. Bruk kondom ved seksuell aktivitet: Bruk av kondom under samleie kan bidra til å redusere risikoen for infeksjoner og opprettholde en sunn vaginal balanse.

5. Spis et balansert kosthold: Et sunt kosthold med rikelig med frukt, grønnsaker og vann kan faktisk bidra til å opprettholde en sunn vaginal lukt, og kroppslukt generelt. Matvarer med sterke lukt som hvitløk eller krydret mat kan påvirke den naturlige lukten midlertidig. Røyking kan også påvirke lukt (og smak!) av underlivet.

Artikler om kvinnens underliv

Hva smaker en fitte? Ikke papaya. Men bildet viser en dame som slikker en papaya, ligner litt på å slikke en vagina.

Hva smaker fitte?

Stian Ervik Olsennov 5, 20233 min read

Hva smaker fitte? Smaker alle likt? Og kan vi påvirke…

Trange bukser. Men er vagina også trang? Bilde av dame som knepper opp sine jeans

Løs, stram eller trang?

Elisabethnov 6, 20234 min read

Mytene om damers “tranghet” der nede er mange, og sannhetene…

Fikse på vagina? Bilde av dame som er til undersøkelse hos gynekolog

Fikse på underlivet?

Stian Ervik Olsennov 6, 20234 min read

Labiaplastikk er en prosedyre som har vunnet økende oppmerksomhet i…

Fitte: sjokolade på rosa bakgrunn som ser ut som en vagina.

“Fiffi”, “Muslingen”, eller “Kjærlighetsgrotten”? – Navnefest for fitta

Sara Elisabeth Otterviknov 4, 20234 min read

I Norge, hvor fjorder og fjell står støtt i navnetradisjonene,…

Forfatterprofil

Sara Elisabeth Ottervik
Sara Elisabeth Ottervik
Sara er en av snakkomsex.no sine forfattere og bidragsytere. Hun skriver under pseudonym.